Rattus norvegicus
❈ Kesyrotta❈
❈Historia
Kesyrotta on jalostettu 1800 luvalla isorotasta. Niin raalta kun se kuulostaakin niin ensimmäiset kesyrotat jalostettiin rottakoiria varten jotta oppisivat metsästystä rottia. Onneksi ihminen huomasi rottien viisauden ja oppivuuden siksi niitä ruvettiinkin jalostamaan ihan lemmikeiksi.
Tiettävästi ensimmäinen näyttelyyn osallistuva rotta oli 24.10.1901 Mary Douglasin black/hooded joka myös voitti näyttelyn. Rottanäyttelyt ja harrastaminen alkoivat kiinnostaa muitakin, mutta hiipui kumminkin ajan saatossa. Vuonna 1976 perustettiin englannissa English National Fancy Rat Society joka poikikin uusia harrastajia ja kasvattajia. Näin alkoi näyttelytoimitakin sekä kesyrottia lemmikkinä pitäminen kasvamaan ja nykyisin kesyrottia löytyykin ympäri maailman.
Nykypäivänä kesyrotta onkin hyvin sosiaalinen ja älykäs lemmikki. Tarvitsee laumakaverien ja ihmisen seuraa. Tylsistyy ja tuhoaa paikkoja jos ei virikkeitä ja aktiviteettejä ole tarpeeksi. Moni luokitteleekin kesyrotan pieneksi koiraksi jota ei tarvitse viedä ulos (eikä ole suotavaakaan).
❈Yleistä
Kesyrotta on laumaeläin siksi niitä tulee hankkia vähintään 2 samaa sukupuolta olevaa, suositus on 3 jolloin voi puhua jo laumasta.
Ensimmäisten poikasten kanssa kannattaa viettää aikaa niin paljon kuin mahdollista, että oppivat tuntemaan sinut ja ettet ole vaarallinen. Paljon käsittelyä ja sylittelyä sekä herkkujen levittäminen häkkiin luo luottamusta. Ja rohkeesti vaan syliin vaikka saattaisivat hangotella ja piipata/kiljua vastaan. Äkkiä oppivat kuinka kiva ihminen onkaan.
Poikasten lisääminen jo olemassa olevaan laumaan menee yleensä kivuttomasti. Isommat voivat hiukan isotella ja pyöritellä pieniä, mutta yleensä suvaitsevat uudet laumaansa. Jos isommat käsittelee pienempiä liian kovakouraisesti on hyvä puuttua kiusaamiseen ensin kieltämällä ja jos ei se auta niin kannattaa ottaa kiusaaja hetkeksi jäähylle muualle. Jotkut saattaa olla pitkä pinnasia ja voi mennä päiviäkin ennen kuin hokaavat ettei ne pienet mihinkään lähde ja että laumassa on kivempi olla kuin "putkassa".
Kesyrotilla on huono näkö. He elävät enempi haju- ja kuulomaailmassa siksi saattavat pelästyä jos ihminen vaan ilmestyy jostain ja päästää jonkin äänen. Tulevat kyllä sitten heti tutkimaan uteliaana, kun rahottuvat ensi säikähdyksestä. Punasilmäiset ja jotkut rubiisilmäisetkin voivat heijata päätä edes takas, se ei ole vaarallista, vaan siten kohdistavat näköään tarkemmaksi. Kesyrotat tykkäävät maistella kaikkea, vähän kuin pienet lapset. Muista katsoa ettei sähköjohtoja tai muuta arvokasta ja vaarallista joudu heidän reiteilleen. Rotat ovat oivallisia hämärä ja pimeän eläimiä ja siinä heitä auttaa mm. viikset jotka ovat kuin pienet tutkat.
❈ Häkki
Kesyrotta tarvitsee suuren häkin johon saa piilopaikkoja, tasoja, tikkaita, köysiä, riippumattoja ja kaikkea muuta, mielikuvitus on vaan rajana kunhan on turvallinen.
Suosituimmat häkit ovat Critter National, Suite Royal XL ja Furet Tower (alla kuva). Parille rotalle käy pienempikin, mutta kannattaa ottaa huomioon siivottavuus ja kuinka helppoa on sisustaminen. Isot luukut on aina plussaa.
Häkki kannattaa sijoittaa nii ettei siihen pääse suoraan aurinko porottamaan eikä käy vetoa esim. parvekkeen ovesta tai avonaisesta ikkunasta. Tuulettamisen ajaksi kannattaa kesyrotat laittaa vaikka vessaan siksi aikaan.
Häkkiin saa kivasti tavaroita mm. kirpputoreilta mistä löytyy kivoja koreja, hyllyjä, tasoja, putkia ymv. ja kaikkia kankaita on hyvä olla myös tasojen ja pesien pehmikkeeksi. Riippumatot on kesyrottien suosikki paikkoja nukkua. Niitä voi hyvin itse tehdä tai ostaa valmiina. Esim. kankaiset pöytätapletit ja tyynyliinat on oivia riippareita. Pienet reiän kulmiin ja S-koukuilla tai isoilla paperiliittimillä voi ripustaa häkin kattoon. Pitää vaan kaikessa muistaa myös turvallisuus jos putoaa jostain ettei olisi kovin suuri pudotus jolloin loukkaantumisvaara on suuri.
❈ Kuivike
Kuivkkeeseen kannattaa kiinnittää huomiota koska kesyrotat on hyvin herkkiä pölylle. Parhaimpia kuivikkeita on paperikuivikkeet Toa Lätt ja vastaava Remsiss. Itse tykkään myös laittaa Zooplussalta saatavaa paperikuiviketta, pehmeätä pesiin mammoilla ja poikasilla sekä pölyämätön. MörttiRöpö on puuhaketta joka ei imukyvyltään ole parasta. Jotkut käyttää pellavaa tai hamppua, itse en niistä tykkää koska lentelevät häkistä ulos. Normi puru ei ole hyvää eikä heinäkään pölyävyyden takia. Kissoille tarkoitetut pellettikuivikkeet on tehty havupuiden jätteistä joka ei myöskään käy kesyrotille. Normi kissanhiekkaan ei tule käyttää. Kesyrotat on sen verta uteliaita ja tykkäävät maistella kaikkea, käyttämättä jättämisellä ehkäiset vatsavaivoja ja suolitukoksia.
❈ Ruokinta
Kesyrotta on sekasyöjä eli syö viljoja & siemeniä sekä tarvitsee eläinprotiinia. Nykyään on monenlaisia ruokia onneksi myynnissä, simensekotteita ja pellettejä. Monet kasvattajat tekevät itse jyväsekotteita kustannus syistä, parille eläimelle voi olla hankalampaa. Pelleteistä suosituimmat on Altromin, Selective ja Verse-Laga Complete. Jyväsekoitteitakin löytyy kivasti mm. Vilmie ja PUUR on suosittuja.
Itse teen jyväsekotteet meidän laumoille. Pohjana on Racing BuilderMix hevosmysli jota täydennän eri jyväsekotteilla ja viljoilla. Koiran nappuloita voi antaa herkkuina ja jos syöttää Altromin pellettiä, jossa ei ole eläinproteiini, niin nappuloita voi antaa useimin.
Tuoreruokaa voi antaa vaikka joka päivä, mutta kohtuudella. Kaikkea mitä itse syöt voit antaa myös kesyrotille, mutta ilman mausteita ja sokeria ymv. Puurot ovat suosittuja ja niihin on helppo sekoitella joukkoon vaikka mitä. Kesyrotat eivät välitä ruuan ulkonäöstä vaan siitä miltä maistuu.
Kesyrottien etuhampaat kasvavat koko ajan joten heille pitää tarjota nakerrettavaa esim. kuivaa ruisleipää, oksia (pese tai kuumenna ennen häkkiin laittoa). Etuhampaita on 4, 2 ylhäällä ja 2 alhaalla ja värin tulee olla kellertevät ja pitkät. Takahampaita, joilla kesyrotta jauhaa ruokansa, on 12, 6 ylhäällä ja 6 alhaalla. Ala etuhampaat voivat välillä harottaa, mutta ei hätää, ihan normaalia. Kannattaa silloin tällöin kurkata suuhun ettei ole hammasvaurioita tai hampaiden liika kasvua jolloin hampaat kasvavat väärään asentoon. Silloin voi joutua hampaita leikkaamaan, mutta älä leikkaa itse, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
❈Hoito
Kesyrottaa ei tarvitse pestä ellei käy näyttelyissä tai eläin pyöri kakassa. Kynnet tulee leikata tasasin väliajoin. Kynsiin kasvaa ns. piikki jonka voi napsasta kynsileikkureilla tai pienillä saksilla pois. Muista varoa verisuonia. Jotkut kesyrotat nakertavat omia kynsiään jolloin leikkaaminen niin usein ei ole tarpeellista.
Häntä on kesyrotan yksi tärkeimmistä lämmön säätelijistä sekä käyttävät sitä tasapainon saamiseksi kiipelleissään. Häntää on hyvä rasvata säännöllisesti jollain hajusteettomalla perusrasvalla. Liika peseminen vain kuivattaa, mutta silloin tällöin on hyvä häntä myös pestä ihan vaikka perus koiranshamppoolla. Muistaa vaan pesun jälkeen rasvata. Hännässä on pienen pieniä suomuja jotka lähtee irti liian kovasta pesusta joten ole hellä.
Kesyrottien rähmä ja räkä on punaista ei siis verta. Herätessää voi olla silmien nurkassa ja nenän ympärillä hieman tätä punaista eritettä, mutta pesevät itse sen hyvin pois. Jos silmä on arka tai erittää enempi niin sitä voi pyyhkiä varovasti keitetyllä lämpösellä vedellä. Jos ei hellitä niin sitten yhteys eläinlääkäriin jotta tulee silmätulehdus suljettua pois. Joskus saattaa olla ihan karva luomen alla joka ärsyttää pidemmän aikaan, mutta tulee pois, kun jaksaa huuhdella silmää. Rex rotilla on viikset ja kulmakarvat myös kiharat ja ne sattaa osua silmään, silloin kannattaa liian pitkä osa leikata pois.
❈ Sairaudet ja muut
Kesyrotat ovat hyvin herkkiä vedolle eli sairastuvat hengitystiesairauksiin helposti. Siksi ravinnerikas monipuolinen terveellinen ruoka on kaiken a ja o. Häkin paikka kannattaa katsoa tarkkaan ja ulos ei kannata kesyrottia viedä. Lasitettu parveke kesällä varjossa voi olla ihan ok, mutta muutoin ei ulkoilua. Pienet nuhat menee yleensä kotikosteilla ohi eli hunaja-valkosipuli puuroa, yritti teetä juomapulloon (ilman kofeiinia), NutriPlus vitamiini geeliä kuuri luonteisesti (saa apteekeista ja halvemmalla eläinlääkäri-asemilta). Höyryhengityskin voi auttaa liman irrottamisessa samoi kuin pieni pala tummaa suklaata (vähintään 70%).
Naaraille saattaa tulla nisäkasvaimia varsinkin vanhempana. Nuorilta voi leikkauttaa, mutta tuppaavat tulemaan takasin jossain vaiheessa. Kasvaimet ovat yleensä hyvä laatuisia eli kasvavat hitaasti eikä vaikuta eläimen elämiseen ennen kuin on liian suuri jolloin haittaa mm. liikkumista. Pahalaatuiset kasvaimet yleensä kasvavat nopeasti ja kesyrotta saattaa mennä huonoon kuntoon ihan päivissä.
Kannattaa selvittää tai kysyä kasvattajalta suosituksia hyvästä asiantuntevasta eläinlääkäristä aluellanne.
Kesyrotille voi tulla paiseita, talipatteja ja rasvapatteja. Ne eivät ole vaarallisa vaan niitä voi hoitaa hyvin kotona tai pyytää kasvattajalta apuja. Jos paise sijaitsee pään alueella silloin kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
Kesyrotilla on harvemmin sisäloisia, mutta jos tuot kesällä ulkoa tuore ruokia niin silloin voi olla hyvä madottaa. Lääkkeeksi käy ihan apteekista saatavat koirien matolääketahnat. Pilereitä on vaikea annostella oikein.
Ulkoloisia voikin sitten tulla yllättäen ja yleisin on väive. Ne on pieniä ruskeita ötököitä jotka herkuttelevat kesyrotan hilseellä. Munat kiinnittyy karvoihin eikä lähe puhaltamalla pois, siitä erottaa parhaiten onko kyseessä hilse vai väiveen muna. Väiveet aiheuttaa kutinaa ja kesyrotalle saattaakin ilmestyä haavaumia omista kynsistä, kun rapsuttelevat. Väiveet on helppo hoitaa apteeksita saatavalla Frontline Vet suihkeella. Ole tarkka annostelun suhteen! Normaali häkin siivous riittää eli ei tarvitse desinfioida ja puunata hampaat irvessä koko taloa. Väiveet ei elä ilman isäntäeläintä ja Frontiline antaa n. 2 kk suojan eli älä pese rottaa käsittelyn jälkeen.
Aina, kun joku asia ihmetyttää tai pelottaa tmv. niin ota rohkeasti yhteys kasvattajaan, sitä varten me olemme, teitä auttamassa ja neuvomassa!